Kleine aanleiding grote gevolgen

Wat is een Borderline persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) kost het grote moeite om grip te houden op hun emoties. Het voelt vaak als onmogelijk om op een effectieve manier contact te maken met andere mensen. Vanuit een laag gevoel van zelfrespect kunnen relatief kleine aanleidingen grote gevolgen hebben, omdat mensen reageren vanuit een gevoel van angst, voor bijvoorbeeld afwijzing. Mensen met (trekken van) een BPS zijn vaak intelligent en humoristisch en toch durven ze niet op zichzelf te vertrouwen. Dat kan de drempel verlagen naar het gebruik van verslavende middelen.


Het accepteren dat je problemen hebt waar je niet schuldig aan bent, is nodig om te kunnen veranderen. Hulp op het gebied van het aanleren van vaardigheden om weer grip te krijgen op je emoties, helpt om je kwaliteit van leven te verbeteren. Mensen met relatieproblematiek kunnen samen met hun partner in behandeling.


Hulp voor familie en partners

Naaste familie, partners en goede vrienden lopen het risico uitgeput te raken door hun grote gevoel van verantwoordelijkheid. Hulp hierbij helpt om grenzen te stellen en die te handhaven. Dit leidt tot een gezonder contact met elkaar. Als groep aanmelden voor een gezamenlijk aantal bijeenkomsten behoort tot de mogelijkheden.Joke van Zijtveld, relatie- en gezinstherapeut, NVRG

Tevens opgeleid door Stichting Dialexis, voor het geven van Dialectische gedragstherapie.